Inauguratie prof Kloosterman

Inauguratie professor Kloosterman TU/Delft.

Jan-Leen_Kloosterman_DSC_4142_267x178

Als vertegenwoordiger van de “Vrienden van het Thorium” was ik op 1 april 2016 uitgenodigd aanwezig te zijn bij de inauguratie van Professor J.L. Kloosterman als hoogleraar Reactorfysica aan de TU/Delft.

De academische plechtigheid begon volgens traditie met drie luide stampen op de grond met zijn stok door de Pedel waarna alle hoogleraren in vol ornaat in toga en met baret een rondje om de zaal maakten. Vervolgens gaf de Rector een introductie met een indrukwekkende opsomming van wat prof Kloosterman tijdens zijn carrière tot nu toe al had gepresteerd waarbij niet alleen de wetenschappelijke maar ook de didactische kant aandacht kregen.

Prof Kloosterman begon met alle aanwezigen te bedanken voor hun komst want het had natuurlijk een 1 april grap kunnen zijn grapte hij. Daarna gaf hij een uiteenzetting van zijn voornemens voor de komende jaren, kort samengevat de verdere ontwikkeling van het nieuwe soort kernreactor de thorium/MSR,  en zeker zo belangrijk het ontwikkelen van een nieuwe veel nauwkeuriger bestralingstechniek voor het behandelen van kankergezwellen. Jammer dat voor beide nog jaren onderzoek noodzakelijk zal zijn.

Nadat hij zijn tijd 20 jaar lang besteed had aan het zoeken naar veilige kerncentrales zonder afvalprobleem zei prof Kloosterman dat hij  tot de conclusie gekomen was dat het onmogelijk was deze resultaten met uranium te bereiken maar dat thorium het wel mogelijk maakte. Het bewijs daarvoor was al min of meer gegeven in de VS in de jaren zestig van de vorige eeuw waar een MSR reactor vijf jaar lang probleemloos heeft gewerkt.

Het doel van prof Kloosterman is tot een thoriumreactor te komen die niet vijf maar minstens vijftig jaar meegat en die zo veilig is dat zelfs als je hem aan zijn lot overlaat hij vanzelf tot stilstand komt zonder dat gevaarlijk afval achterblijft. Dat de thorium/MSR reactoren ook uitstekend geschikt zijn om de onvermijdelijk fluctuaties in opbrengst van zon- en windenergie op te vangen is een geweldig voordeel.

Professor Kloosterman, namens de Vrienden van het Thorium alle succes toegewenst!

Help mee door gebruik van Thorium de opwarming van de aarde te stoppen. Meld u kosteloos aan. Klik op:  “Vriend van het Thorium”. Dank u! 


Thorium, de duurzame en veilige energie van de toekomst. En de enige manier om het gevaarlijke afval van ontmantelde kernkoppen en van oude kerncentrales te vernietigen.